Produkty z płaskurki – właściwości odżywcze i zdrowotne
Artykuł partnera.
Płaskurka to szczególna odmiana zboża, wykorzystywana w wielu rodzajach diet. Bardzo dużą popularnością cieszą się produkty z płaskurki, takie jak: kasze, makarony, czy mąki. Dzieje się tak ze względu na liczne właściwości zdrowotne pszenicy płaskurki. Co więcej, produkty z płaskurki doskonale sprawdzą się również w dietach redukcyjnych.
Płaskurka – wartości odżywcze
Płaskurka jest źródłem białka i składników mineralnych. Ponadto zawiera bardzo dużo błonnika i węglowodany, które z kolei przyczyniają się do obniżenia cholesterolu we krwi. Co więcej, regularne spożycie płaskurki przynosi bardzo wiele korzyści, między innymi: wspomaga krążenie, czy zwiększa odporność. Z płaskurki wytwarzane są mąki, makarony, kasze, czy płatki.
Mąka z płaskurki – właściwości
Mąka z płaskurki posiada wiele cennych właściwości, które mają bardzo pozytywny wpływ na organizm. Przede wszystkim jest źródłem białka, wapnia i fosforu. W swoim składzie zawiera również witaminy B1, PP, kwas pantotenowy i witaminę E. Można używać jej do przyrządzania tradycyjnych wypieków, takich jak: chleby, ciasta, czy naleśniki. Ponadto dużą zaletą ciasta przygotowanego z mąki płaskurki, jest fakt, że ma delikatną formę, nie ciągnie się, a także ma słodkawy orzechowy smak. Ponadto płatki z płaskurki doskonale sprawdzą się na śniadanie jako musli bądź będą świetnym dodatkiem do wielu tradycyjnych wypieków.
Płaskurka – właściwości zdrowotne
Płaskurka posiada bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera ona między innymi beta-karoten, który pozytywnie wpływa na wzrok, a także poprawia widzenie po zmroku. Płaskurka ma bardzo duży wpływ na układ immunologiczny. Odpowiada za prawidłową odporność organizmu, a witaminy, które zawiera w swoim składzie, chronią przed drobnoustrojami, czy wirusami. Ponadto produkty z płaskurki mają także pozytywny wpływ na układ trawienny. Dzięki dużej zawartości błonnika usprawniają trawienie. Mąka z płaskurki jest bardzo często stosowana na dietach odchudzających, ze względu na to, że na długi czas sprawia uczucie sytości.
Płaskurka – bogactwo witamin i minerałów
Płaskurka ma także wpływ na układ nerwowy, dzięki zawartości witaminy B2 w składzie. Przyczynia się do łagodzenia bólów głowy, dodaje energii, a także bywa pomocna w leczeniu przewlekłego zmęczenia. Ze względu na bogactwo witamin, jakie zawiera, sprawdzi się dużo lepiej niż mąka pszenna. Co więcej, regularne spożywanie płaskurki może również przyczynić się do zminimalizowania ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo- naczyniowego, między innymi nadciśnienie tętnicze, czy miażdżyca. Sklep Biobabalscy to miejsce, gdzie znajdziesz produkty z płaskurki. Płatki jaglane i kawa zbożowa to artykuły, które także znajdują się w ofercie sklepu.
Płaskurka ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wytwarzane są z niej; mąki, kasze, makarony, czy chleby. Ponadto jest bardzo często używana jako produkt zagęszczający zupy, czy sosy. Płaskurka ma charakterystyczny smak. Mąka z płaskurki ze względu na swoje właściwości odżywcze, będzie znacznie lepszym wyborem niż mąka pszenna.